Fikaeffekter.

God kväll folk!
 
Här sitter jag med dagens fundering..
 
Vanligtivs är jag ganska duktig på att veta vad jag stoppar i mej. Hemma är det bara far & bror som gillar kakor, & godis äter jag mycket sällan. I det stora hela brukar jag alltså göra av med mer energi än jag stoppar i mig & ha ganska god koll på det där med vikt & så.
 
Men så igår hände något.. Vi hade gemenskapskväll hos vår prälle & där fanns en våg som de flesta av oss besteg. Ett dumt beslut. Om den var rätt inställd har jag gått upp fem kilo sen jag flyttade till skåne. Fem kilo! Här äter vi i princip hela tiden, till & med kakor bara för att det är en del av gemenskapen..
 
Nu får det dock bli skärpning.. Fortsätter jag såhär kommer jag passera hundrastrecket till nästa sommar, & det tänkte jag verkligen hoppa över..! ;)
 
Imorgon är det förresten fest här på Strandhem. Jag ska därför lägga mig nu för att ladda piano & celloenergi så inte även det går åt skogen! ;)
 
 
Sov göett alles!
 
/Hanna :)

Garanterat goaste gubben..

..fyller år idag!
 
Mannen heter Sture, & ni som är trogna uppdaterare vet redan hur mycket jag diggar denne goding!
 
Nu var det på tok för längesen jag fick en av det mest högkvalitativa kramar som existerar. Dessutom saknar jag de där skrattanfallen som gör att man tappar andan eller bara känslan av att vara med en vän, en sann gammal vän!
 
Sture är en av få människor som verkligen lämnat enorma spår i mitt liv. Det finns inte många här i världen som jag har ett sådant förtroende för & som får hela mig att må så bra, så bra! Han är helt enkelt den bästa extrapappa man kan ha! :)
 
Ja.. Han är en av de absolut härligaste människor jag någonsin mött & jag ler varje gång jag vaknar & ser honom skratta på min vägg! Av hela mitt hjärta önskar jag honom en helt fantastisk födelsedag, & nu är det dags att plinga honom & få höra hans röst igen. 
 
En av de finaste vänner jag har! :)
 
 
Stora Grattiskramar till honom!
 
/Stures "dotter" :)

Mästerkocken tipsar.

Hejsan vänner!

Hoppas att allt är bra med Er, vart ni än befinner er! :)

 

Vi har just ätit efter att ha varit & motionssimmat på det mest trånga sätt du kan tänka dig. Örkelljungas minimala simbassäng var fylld till bredden av tanter i simbrills & oss, skrattande bibelskoleelever! Vilket ord det där sista, fortfarande svårt att begripa sanningen bakom det!

 

Helgen i Mark var inte till besvikelse någonstans! Det är märkligt hur synen på hembygden förvandlas snabbt.. De två gånger jag varit hemma har jag njutit järnet, men besviket upptäckt hur fort tiden försvinner. Dagarna har varit fullspäckade av människor jag tycker om. Tyvärr får jag dåligt samvete oavsett vad jag svarar på frågan om det går att ses. Självklart tycker jag det är bland det mysigaste som finns att ha fonduekväll med jordens finaste kvinnor, samtidigt finns det inte ord för att beskriva hur mycket jag uppskattar att krypa ner mellan mina föräldrar & prata mig till sömns.. Svårt att hinna med allt man vill!

 

I Skåne regnar det mest hela tiden, men vi har det ganska bra ändå! Igårkväll hade min själavårdare tänt vaniljljus i mörkret så då var det bara supermysigt att regnet smattrade lite på rutan. Ja.. tiden här har redan förändrat mig ganska mycket. För er som känt mig sen tidigare kan man nog framför allt märka det på ett par saker. Mina fingrar vet knappt hur man öppnar en mascara längre. Jag som tidigare aldrig gick utanför dörren utan lite svart kladd är numera osminkad dag ut & dag in. Dessutom är det ibland frustrerande för alla er som inte får kontakt med mig. Mobil & facebook är två ord som används alltmer sällan i min hjärna. Så, än sålänge har Strandhem bara varit bra! Tålamodet är dessutom något jag har fått jobba med & hela tiden lär vi oss nya grejer. Jättenyttigt! :)

 

Therese & jag har idag satt upp lite recept på vår gård, något jag tänkte dela med mig av även till er. 

Dessutom plockade jag fram några gamla foton från ett par av de tillfällen jag bakat i mitt liv. I mina ögon kan de knytas an till livet. Till exempel kan man tänka att vi alla är pepparkakaksformar med olika form & figur i livets pepparkaksdeg. Eller så kan man se kavlarna som människor som tillsammans arbetar ut en gemenskap. Eller kanske viktigast av allt, att se oss människor bearbetas som degklumpar av en sann bagare. Det är nog den tolkning jag gillar bäst! Ibland kan det göra ont att formas, men med duktiga skaparhänder blir det alltid bäst kaka! 

Krummilura en stund på det..! :)

Recept på en lyckad dag.

1 kopp vänliga ord

2 koppar rågade av förståelse

4 teskedar tid & tålamod

1 nypa varm personlighet

1 stänk humor

 

Gör så här:

Mät orden noga. Tillsätt den rågade förståelsen. Använd god tid och glöm ej tålamodet. Blanda på elden med den varma personligheten, men koka inte. Håll temperaturen låg och ha alltid humor tillreds. Smaksätt med livets krydda och servera i individuella doser.

 

 
Do You know the point..?
 
/Hanna :)

 


Överlevnad.

Idag har det hänt..
 
.. I flera år har jag fasat för ögonblicket. Stunden då jag skulle övervinna min rädsla för den där hemska apparaten som drar ut benhåren med rötter & hårsäckar & allt vad det heter. Julia gav den två minuter innan hon skrek för sista gången, Therese bet mig i magen men lyckades ändå få benen epilerade. Ja, hon höll krampaktigt mina händer, men fixade det ändå. Så blev det min tur. Yes, jag var livrädd, men med en stor fet åskådarskara.. Vad gör man? 
 
Hanna, den stentuffa tanten kom fram minsann! Ja, jag var minst menat imponerad själv. En seger helt klart, & ett tips till dig som läser detta.. Är du inte i behov av en epilator så strunta i att införskaffa det. Jag däremot, jag ser en framtid med längre bäst-före-datum på hårfria ben! ;)
 
För övrigt har vi haft en fantastiskt rolig afton med Nekko(?) & hans gäng. Massor av skratt kombinerat med turkdans & minaretsmusik. Fint ska det vara! ;) 
 
Imorgon blir en intensiv dag, sen på fredag åker jag hem. Det ligger 1800 nyframkallade foton & väntar på min säng & på lördag står brudpåhitt i Tostared på schemat. Det ska bli riktigt nice att komma hem, trots att det gått bra att vara skåning ända sen förra måndagen! :)
 
 
Vi vet att vi lever åtminstone!
 
/Hanna :)

Hugs, a lot of hugs.

Vi behöver fyra kramar om dagen för att överleva, åtta kramar om dagen för att behålla den uppnådda nivån och tolv kramar om dagen för att växa som människor.

Virginia Satir, amerikansk familjeterapeut.

 

Jag tror på sådanhär vetenskap, helt klart!

Ikväll mår jag lite illa. Det kan bero på för stor gräddekonsumtion eller ett & annat kvinnligt hormon. Oavsett uppskattar jag dagens kramar lite extra just därför :)

Någon sa någon gång något (ni fattar grejen med någo..?) i stil med att "våra armar är Guds redskap för att krama sina barn". Fint tycker jag! :)

Själv har jag alltid varit positiv till kramkalas, inte i överdrivet mått & inte med vem som helst, men ändå.. Det är verkligen en bra grej & tolv kramar om dagen är nog en ganska rimlig dos!

Vi hade nyss aftonbön & då kom jag att tänka på detta med kramarnas betydelse. Dessutom hittade jag innan en kramutbildning jag höll för mina konfirmander sommaren 2010. Så, ikväll utmanar jag er att bli kramterapeuter allihop. Visst vore det mysigt & tänk hur många människor som skulle växa som människor..?! ;)

Greppa alltså tag i första bästa person & öva in de olika momenten..!

 

Kramterapeut ~ Just do it!

Handbok för alla kramsugna. Det finns mycket att lära, läs och praktisera!

 

Kram vid möte av ny bekantskap ~ Snabb kram med lätt klapp på axeln/ryggen. Vid denna typ av kram är det viktigt att inte dela en lång och tajt kram eftersom det kan upplevas påträngande, obehagligt och alldeles för närgånget.

Kram efter några möten och ytligare vänskap ~ 2 sekunderskram räcker gott och väl. Antagligen är ni fortfarande i lära-känna-varandra-stadiet och har inte full koll på varandras fysiska distans ännu.

Kram med kompis bekant ~ Respektera din krampartners önskningar om längd och närhet. I och med att du personligen inte känner personen är det viktigt att inte vara för påflugen.

Kram vid närmare bekantskap ~ Förhoppningsvis känner du din så kallade krampartner såpass bra att du vet hur fysisk han/hon är och kan därför avgöra hur kramen ska utföras.

Kram med nära vän ~ Antagligen behövs här inga instruktioner till ett bra kramkalas. Ni känner varandra mycket väl och är vana krampartners. Du märker alltså precis hur din vän vill ha det.

Kram av släkting ~ Ni är släkt, känner varandra bra och en kram kan inte förstöra er relation. Just do it.

Kram vid sorg ~ Tänk på att det vid ett tillfälle som detta är kroppskontakten som räknas. Några ord gör oftast inte saken bättre och därför är just din famn så otroligt viktig. Kramarna bör avslutas först då den ledsna personen själv vill det. Klappar, stora och långa kramar och ”att bara finnas där” gör situationen lättare.

Kram då någon är glad ~ Kramas för fullt! Delad glädje är dubbel glädje. Snurra runt, kramas så ni tappar andan och fyra av ett fett leende. Kramandet gör bara den bubblande glädjen större!

Kram då intresse av annat slag än vänskap finns mellan er ~ Var inte rädd för att kramas ordentligt. Om du är frimodig och vågar- viska gärna något gulligt i örat på denne goding! Se till att visa att du tycker om honom/henne.

Kram av tacksamt slag efter någon tillställning ~ Se till att krampartnern förstår din tacksamhet genom att ge denne en bestämd kram, gärna med ett leende på läpparna. Längden är inte speciellt viktig i sammanhanget, hellre en uppriktig tacksamhet.

Kram vid ankomst eller vid lycka till ~ Gärna en kind-mot-kind-kontakt under kramcermonin. Detta för att din krampartner ska förstå att du bryr dig om att han/hon ska ha det bra.

Kram vid gratulation ~ Dela glädjen med personen med en rejäl kram. 3-4 sekunder kan vara lagom.

Kram av principskäl ~ Gör inte dessa kramar för personliga. Slösa istället all härlig kramenergi på personer du vill ösa den över. En lätt och snabb kram räcker vid sådana här tillfällen.

Kram innan sovdags ~ Låt din krampartner somna med ett leende på läpparna. Jobba på att slänga bort nallar och bli bättre kramare.

Kram i brist på annan underhållning ~ Varför inte? En kram gör aldrig tillvaron sämre :)

Kram för att göra någon glad ~ Här gäller det att smitta ditt humör genom kroppskontakt. En bestämd men ändå innerlig och ärlig kram klaffar rätt.

Kram vid första dejten ~ Tänk på att du tydligt visar ditt intresse genom dejtens kramar. Om du vill ha en fortsättning bör du alltså inte vara den som tar initiativ att avsluta kramkalaset.

Kram i samband med ny relation ~ Se till att ni under perioden då ni lär känna varandra trappar upp både längd och tajthet i era kramar. När ni är på lagom nivå bör ni hålla er där, annars växer ni antagligen ihop.

Kram med besvikelse mellan er ~ Förlåtelse är otroligt viktigt i alla typer av relationer. Visa att du är beredd att förlåta personen och tycker om honom/hennes trots det som hänt, men verka inte mesig utan markera dina gränser.

Kram in public ~ Ni väljer själva hur ni vill kramas. Finns spekulerande personer i omgivningen och ni vill undvika ev. ”åh-de-är-på-g-rykten” bör ni passa er. Men tänk på att förtroende och vänskap som kan analyseras i kramar inte borde hållas tillbaka p.g.a. andra personer.

Kram med person du gillar skarpt ~ En lärare, moster eller tränare. Åldersskillnaden och er vänskapsrelation som aldrig skulle bli något annat ger stora möjligheter för en riktig höjdarkram. Visa genom en stor, fet kram hur mycket personen betyder för dig!

Kram med vän du vill ha lite space från ~ Lura inte din vän med en härlig kram och därmed ge falska förhoppningar. Vissa personer vill man inte ha en nära relation till. Kramas artigt men inte intensivt eller länge. Du har rätt till den distans du vill ha i olika relationer.

Kram som uttrycker en enorm kärlek ~ Oavsett om ni är vänner eller mer- En riktig bamsekram sitter aldrig fel. Den kan lysa upp en hel dag för din krampartner. Närhet och den där specifika känslan spelar stor roll. Våga insupa energin i kramen och bevara den i ditt minne.

 

Kramar i allmänhet ~ Slutligen får du nu lite tips inför alla sorters kramar du kommer uppleva.

* Försök alltid analysera din krampartner innan kramcermonin- Är han/hon på kramhumör, vill personen få kramen överstökat snabbt, kramas ni av artighet eller av vilja? Det finns mycket du kan säga om den stundande kramen genom att bara kolla krampartnern i ögonen. Gör detta för att båda ska känna sig så bekväma som möjligt.

* Starta aldrig en kram i alldeles för hög hastighet då det kan upplevas påfrestande och jobbigt. Visa med hjälp av kroppsspråket din krampartner att ett kramkalas är att vänta och låt honom/henne hinna få någon sekund att förstå vilket underbart moment som väntar- en kram från dej! :)

* Ha ögonkontakt både före och efter kramen. Då kan du se om något blivit jobbigt för den andre och försöka översläta detta med någon snäll replik.

Till sist får Du härmed en uppmaning ~ Kramar är en av de största gåvor vi fått. De kan trösta, glädja, bekräfta, värma både fysiskt och psykiskt, jubla samt göra er relation till något ännu finare. Så ta alla tillfällen du får. Kramas innerligt, våga visa känslor, prova nya kramtekniker, gläd er och låt aldrig våra kramar mista sitt värde . Kramas så ofta du får chansen & se till att lysa upp dina vänners tillvaro med dina helt fantastiska kramar! :)

 


.. Ja, här sitter jag i skåne & skrattar högt helt ensam. Ibland förstår jag inte vart jag får mina konstigheter ifrån. Detta hade jag inte läst på drygt två år & jag hade helt förträngt det. Även om det till största del är komiskt kanske man kan få ut något av det, om inte annat ett gott skratt & två eller hundra övningskramar! ;)
Kramkalas i drivor till er! 

/Hanna ;)


Goodnight sweetheart.

God afton! :)
 
Efter just avslutad familjeskype sitter jag här nere i söder & krummilurar över vad jag ska hitta på till morgondagens aftonbön. Det hade onekligen suttit fint med ytterligare en helgdag, men vi ska nog överleva en vecka till.. 
 
Nu när jag för en gång skull känner för att blogga lite tänker jag att ni kan få ta del av denna helg, bara för att jag inte har något bättre att skriva om! ;)
 
I fredags städade jag hela backebos nedervåning, förutom Ellenors rum. Det får hon fixa själv! ;) På kvällen hade Johan & jag en miniatyrvariant av Örby/Skene Ku, det vill säga, vi vandrade hurtigt runt vår sjö. Resten av aftonen ägnades åt filmkik med klassen, en dansk med humor i knät.. Crazy & mycket underhållande! ;)
 
Therese & jag ägnade ett par timmar i storkök igår, pluspoäng för det! På eftermiddagen & kvällen var hennes familj här så då hängde vi med dem. Det var smockat i köket, men väldigt mysigt! :) Sen hade vi lite egentid då de åkt hem, trötta & skrattiga! :)
 
Idag har vi varit på gudstjänst i vårt (japp, vi kallar det vårt) missionshus. Tro't eller ej, den tog hela två timmar, trots att det inte var mässa. Vi ser det som en träning inför afrika.. Så tog vi det lite lugnt, åt & sov. Sen blev det ett varv runt sjön igen (när blev markborna friskusar?), därefter försökte jag mig på lite djup litteratur men somnade efter ett par sidor, det är icke bra.. Så har det vart lite mys & nu har jag då pratat med päron & även syster några mil härifrån!
 
 
Sov gott alles!
 
/Hanna :)
 

29 skånska dagar.

Hej & hå! :)
 
Det är helg & vi tar det lugnt här i skånelandet. Inatt sov jag hela nio timmar. Om jag inte minns fel har jag inte sovit mer än sju timmar i sträck sen natten efter studenten.. Sommaren igenom sov jag 5-6 timmar i snitt & det är inte vad jag behöver direkt, så jag såg min chans nu..! ;)
 
Veckan har varit intensiv, men den har gått fint. Inte en enda tår har jag fällt, trots att jag i tankarna varit hemma hos min lillebror.
På strandhem har vi haft besök av räddningstjänsten. Ni skulle hört mitt bultande hjärta då jag satt ensam i ett litet rum sent på kvällen & dörren plötsligt gick igen samtidigt som rött ljus började blinka & det tjöt något alldeles väldigt. Jag trodde det var ett inbrottslarm som skulle hålla mig inlåst för all framtid, skrikandes sprang jag härifrån & fick höra av resten av klassen att ingenting var mitt fel. Brandlarmet hade gått då våra språkassistenter duschat, & tack vare det fick vi besök av massor trevliga brandmän. Ni hör.. Det var en wild & crazy kväll, & roligt hade vi! ;)
 
Ni får här ett par bilder från skånemånaden som gått. Brandbilder är hämtade i Johans kamera, resten i min. Dock har jag nog bara knäppt ett tiotal själv. Det är därför upp till er att lista ut vilka..! ;)
 


Jag vet väl vilka tankar jag har för er, säger Herren.
Nämligen fridens tankar och inte ofärdens, för att ge er en framtid och ett hopp.
 
/Hanna :)

Back in south.

Okej, såhär är det.. Skånskt internet, i varje fall vårt, är något i hästväg påfrestande att använda. Om det överhuvudtaget fungerar är det olidligt segt & stängs snart av igen. En liten anledning till en död blogg! ;)
 
Det var jättejobbigt att åka tillbaka hit i söndags, men nu går det relativt bra. Vi har just varit iväg & fått sprutor, en i varje arm. Varför kanske du undrar? Jo, om lite drygt en månad åker vi till Etiopien & då måste man tydligen ha lite gift i kroppen! 
 
Helgen var fantastisk, raktigenom fantastisk. Jag var helt förstummad av all den kärlek jag kände. Det är inte säkert att ni kan förstå det, men till & med en sunkig västtrafikbuss fick mig att le & känna mig hemma.
 
Det var fullt ös från morgon till kväll & jag njöt i fulla drag. Några guldglimtar var naturligtvis att få mysa med min familj, de blodiga såren efter en mils promenix i fel skor med Elin, alla fina konfirmander & allt som hörde till deras konfirmation, egentid med Sofia, lovsångsmässan som tidigare nämnt, att själv få köra bil i mörka skogar till mamma mia, fri tillgång till grädde, finfina smådejter med olika nära vänner.. Jag hade behövt en hel vecka för att träffa alla jag ville dock, men ack så härligt det som hanns med var! :)
 
Därför passar jag på att tacka alla er som gjorde att helgen blev den bästa på länge, jag är så tacksam! Nu är det dock fika på Strandhem, det ska förtäras med den finaste Therese jag känner! :)
 


 
/Hanna :)

Lycka!

Tjenare folks! :)

Jag är genomlycklig! Jag är åter på hemmaplan! Det är rent obeskrivligt! :)
 
Igår vaknade jag för första gång denna veckan med glädje, sen höll jag på att spricka av längtan ända tills jag äntligen landade hemmma i mark igen! Att det blåste & var rusningstrafik nästan hela tiden gjorde inte mig så mycket, jag var på väg åt rätt håll! :)
 
Så hann jag med lovsångsmässa i Horred där det fanns fantastiskt många härliga vänner & jag log tills det gjorde ont. Ja, så glad är jag alltså över att vara tillbaka! :) En liten snabbis blev det också på Kinna Ku innan jag for hem & la mig tillrätta mellan mina päron. Så vansinnigt efterlängtat! :)
 
Åh, jag kan inte sätta ord på min lycka över att vara hemma. Helt plötsligt överöses jag av mer kärlek än jag behöver, det kryllar av människor runt mig som jag ärligt & uppriktigt älskar & jag får all grädde jag vill ha! ;)
 
Egentligen tror jag inte någon alls förstår det här, hur mycket jag längtat & vilken enorm lättnad det var att komma hem igen. Därför tänker jag inte ens försöka förklara mer, istället ska jag njuta..! :)
 
Hoppas Ni ockå får en oslagbar helg! :)
 


 
Äkta lycka!
 
/Hanna :)

Hemlängtan.

Det här med bloggen fungerar ju inte alls längre..
 
.. när jag väl vill uppdatera har jag inte tid & nu när jag har möjlighet är jag omotiverad.
 
Jo, jag trivdes som fisken i vattnet. Tårar rann av skratt & allt var frid & fröjd. Sen i lördags kom fem fina människor vid namn Sofia, Nelly, Jaqueline samt Andreas x 2. Redan när de kom fick jag separationsångest, & när de åkte i förrgåreftermiddag började min hemlängtan bli allvarlig igen. Sen dess har det eskalerat. Hade det inte varit för Thereses, Rebeckas & Johans peppningar så hade jag nog avbrutit läsåret redan. Nu är jag tillbaka där jag var i mitten av augusti. Gråten tränger fram hela tiden & i söndags eftermiddag då jag var ensam i kapellet upptäckte jag att jag hade massor vatten i öronen. Det hade runnit saltvatten & placerat sig där. 
 
Igårkväll var vi på kalas & för min del innebar det nästintill enbart lek & bus med lille Otto. Allt mitt fokus låg på min tvåårige vän & det var skönt. Igår fick jag även vila i systers famn igen, värdefullt! Ja, nu längtar jag hem så förskräckligt att jag inte ens klarar av att svara på mina föräldrars sms utan att börja galltjuta.
 
Om ganska exakt 76 timmar är jag hemma igen. Jag längtar halvt ihjäl mig tills fredag, men bävar verkligen inför söndag. Så länge tröstar jag mig med foton, på väggen & datorn där jag minns mig själv omgiven av människor som jag inte kan tacka nog för. Änglar som jag älskar obeskrivligt högt. Ni får se ett par av bilderna.
 
 
Åh, jag saknar er så det gör ont & fortsätter gråta av tacksamhet över att jag har just Er, trots att jag är helt oförtjänt av er!
 All kärlek till er!

/Hanna.

RSS 2.0