Ett år.

Ett år, 365 dagar, ett ögonblick.
 
För exakt ett år sen kämpade jag mot gråten, precis hela tiden. Jag upplevde en av mitt livs värsta dagar. Det var den siste augusti, & jag visste att då klockan närmade sig midnatt var det dags att släpa ut min packning i bilen & bege sig mot Borås. Värsta bilfärden hittills i mitt liv tror jag. Får ont i magen vid blotta tanken!
Natten till förste september spenderade jag på en buss till Stockholm. Trots att jag var långt ifrån ensam på bussen kände jag mig ensam, som den mest ensamma människa på hela jorden, & jag grät. Hela natten igenom.
 
Ikväll har jag läst ur den dagbok som jag skrev ut tre timmar innan vi styrde kosan mot Borås. Mina ögon har fyllts av tårar för att minnena av alla de känslostormar som härjade inom mig har blivit så tydliga. Ett år går rysligt fort, & jag kan uppleva samma förskräckligt tunga känsla ikväll bara för att jag tillåter mig minnas. Ändå är ett år lång tid, många dagar. Sen den där lördagen förra året har jag upplevt 365 väldigt innehållsrika dagar som jag inte skulle vilja vara utan. Lärorika, plågsamma, spännande, utmanande & underbara, en stor mix minsann!
 
Denna afton har min kära volontärskombo lämnat landet för ytterligare en höst på den afrikanska kontinenten. På ett sätt är jag avundsjuk, inte alls på de där veckorna just före & efter utresandet, men för att jag älskar den där afrikanska vardagen. Samtidigt är jag så oerhört lättad över att jag får sitta här i min säng efter en kvällsmat med familjen som inte var det minsta jobbig känslomässigt. Just ikväll på denna årsdag är jag lättad över att jag ska spendera hösten i nordiskt regn & rusk.
 
Men, jag är också obeskrivligt tacksam över allt det jag upplevt senaste året. På personliga plan har det hänt mycket & jag har fått växa väldigt mycket, på min resa att bli mer & mer den Hanna jag är skapad att vara. Ja, det är en mycket tacksam filur som släpper fram lite tankar här ikväll. Det är så spännande att leva. Med tanke på den högst otippade resa jag gjort som människa de senaste två åren kommer jag nog inte förvånas över särskilt mycket som kan hända framöver. När jag tar mig tid att tänka efter inser jag vilket häftigt liv jag får leva, det är stort!
 
Så, kvinnan här är trött & ska sova i sin supersköna säng istället för på swebuss. Innan jag lägger mig ska jag tacka Gud för att jag får möta framtiden förväntansfull. För var dag som går ser jag mer & mer hur Han leder mitt liv, & det gör mig mer ödmjuk inför det stora i att jag får vara så liten!
 
 
Galet tacksam för livet, & för att jag får ha mitt hjärta i två världar!
 
/Hanna :)

Somrig mix.

För cirkus tre timmar sen skuttade jag av mitt semestervikariat för detta år. Blandade känslor kring det minsann, fem år i en verksamhet där man lär känna kollegor och brukare lite mer för varje arbetspass sätter sina spår, & flyttar liksom in i hjärtat på en måste jag vackert erkänna!

Nåväl, för ett par dagar sen körde jag runt & sjöng där i min hemtjänstbil & funderade på vart i all världen sommaren tog vägen. Det kändes som jag inte hunnit med något alls, så jag tog min tillflykt till instagram för att kika om det verkligen var sant, vilket i så fall skulle vara tragiskt. Men, nu hade jag visst varit med om en del denna sommar. Givetvis är det oerhört mycket som inte syns på insta, men lite blir ju trots allt dokumenterat där, så jag bjuder er på en bunt förevigade minnen från min sommar.

Samma dag som jag upptäckte att min sommar varit innehållsrik (jag har bara haft ett sånt tempo att jag inte hunnit reflektera över det!!) insåg jag vilket fantastiskt liv jag lever. Hur pusselbit efter pusselbit faller på plats, hur Gud stänger dörrar & öppnar fönster, varje dag! Helt otroligt! Och jag insåg vilken enormt välsignad ungdomstid jag haft & har, hur många äkta vänner jag har i min närhet, vilka oslagbara minnen jag bär omkring på i mitt hjärta, vilka resor jag gjort som person & hur stort det är att jag får leva ett liv jag tycker är meningsfullt. Det är helt sjukt hur mycket jag har att vara tacksam över. Och tro mig, det är jag!
 
En somrig mix ur min vardag hämtad direkt från instagram!
 
 
 Sommaren 2014, tumme upp för den!
 
/Hanna :)
 
 

Badabam!

Tror att jag har slagit rekord i sommar, i inaktivitet vad gäller bloggande!
 
Helt ärligt, det enda jag rört datorn var då jag satt & redigerade bröllopsfoton, annars har det inte blivit något alls. Denna somamren har varit något alldeles hysteriskt intensiv. Inte för att jag protesterar, utan abra konstaterar!
 
Nu har jag endast tre arbetsdagar kvar & min rygg tycker att det är bra, ibland håller jag med, ibland vill jag bara sitta i timmar & prata mer med människor jag lärt känna lite närmre under denna sommar.
 
Ikväll tänkte jag bara kika in & berätta att ett nytt kapitel i mitt liv har börjat skrivas. Yes, & idag blev den röda lilla skönheten min, så nu är jag ägare till ett dragspel. Och en cello, en ukulele, några munspel & en flygel.. Känns mycket stabilt inför framtiden tycker jag! ;)
 
Det där dragspelet landade i min famn för lite mindre än två veckor sen efter en av mina briljanta idéer, & nu tycker jag nog att det går ganska bra faktiskt. Fast det klart, det kan bli bättre, mycket bättre! ;) 
 
Alla är dock inte lika imponerade av mina idéer som jag, det är just nu inte bara dragspelet som hotande nog får mig framstå som en sann pensionär, tro mig, värre planer finns i mitt huvud. Men, jag håller det hemligt ett tag till, annars kanske jag inte får börja på högskolan om ett par veckor. De skulle ju kunna tro att jag vara 103 år, minst!
 
 
 
Min nya kärlek.
 
/Hanna, 21 år gammal, med betoning på gammal! ;)
 

Vi fattar inte hur bra vi har det!

Vi fattar inte hur bra vi har det. Jag säger det igen. VI FATTAR INTE HUR BRA VI HAR DET!

 

För er som läser min blogg regelbundet kommer det nog inte som en nyhet att jag ibland kämpar med känslor kring den svenska kulturen & livsstilen. Nu var det ett tag sen jag kände att jag vantrivdes i Svea rike, att jag skulle göra allt för att bara fly från mitt fosterland. Jag älskar Sverige, & jag älskar svenska folket, men ibland har jag lite svårt att anpassa mig till vårt samhälle.

 

I helgen jobbade jag som vanligt då jag fick mig en rejäl käftsmäll, det kom helt oförbrett och jag visste inte hur jag skulle klara av att hålla mina tårar innanför ögonlocken. Då jag kom hem efter första passet i söndags grät jag. Det hör inte till vanligheterna faktiskt, nej, det är mycket sällan jag gråter, men det gjorde jag i söndags. Jag visste inte hur jag någonsin skulle orka gå tillbaka, inte på grund av jobbet, utan på grund av att jag påmindes om den tragiska verklighet jag lever i. 

 

Jag har aldrig varit rädd för att säga vad jag tycker & stå för mina åsikter. Men, nu vågar jag inte riktigt säga vad jag tycker längre, inte för att jag tvekar på om jag har hållbara argument, utan för att jag är rädd att alldeles tappa besinningen. Det är inte ofta jag måste vara tyst för att inte vråla rakt ut, för att jag inte vet vad som händer om jag släpper fram de känslor som brusar inom mig.

 

Till vardags arbetar jag som undersköterska, det trivs jag med. Jag har ett gäng härliga kollegor som jag gillar väldigt mycket, & det hoppas jag att de förstår! Och nu blev det genast svårt att skriva eftersom detta är ett känsligt ämne, & jag är väldigt rädd att någon ska ta illa upp, i så fall ber jag om ursäkt redan i förväg. Nåväl, jag tänker inte skriva om mina kollegor alls faktiskt, utan om ett ganska klassiskt fenomen bland yrkesgrupper som är lågavlönade. Det är att det då & då pratas om hur lite vi tjänar. I vanliga fall brukar jag kunna stänga mina öron & tänka på något annat, men just nu fungerar inte det.

 

Jag vet att majoriteten av de människor jag umgås med aldrig varit i ett u-land. Inte bott bland föräldralösa barn, inte sett de fasansfulla människoöden som finns runt om i vår värld. Därför är jag mycket väl medveten om att människor inte kan förstå mig & mitt frustrerade tunga hjärta. Men på något sätt vill jag ändå berätta, kanske kan någon liten varelse förstå ett uns mer av hur bra vi har det. 

 

Vi undersköterskor är lågavlönade, i det svenska samhället. Men, enligt statistiken är vi fortfarande rikare än 99% av jordens befolkning. 99%! Det är helt sinnessjukt. Okej att jag är lågavlönad för att vara svensk, men att klaga på min lön, när jag vet hur galet rik jag är egentligen, det fungerar inte för mig. Jag vet att jag på en dag tjänar mer än många av jordens läkare (som är lika välutbildade som våra i Sverige) gör i månaden. Då jag hör någon gnälla över dåligt ob-tillägg rullar minnesbilder upp inom mig.

 

Jag har sett fattigdomen rakt i ögonen. Människor som inte äger ett ordentligt klädesplagg har sträckt smutsiga händer mot mig i hopp om att kanske få en slant eller en bit bröd. Jag har haft barn i knät, barn med flugor som kryllar i deras såriga ansikten. Jag har mött människor som är på väg att dö i aids & människor som lever på gatan. Jag har suttit med människor som aldrig haft tak över huvudet, människor som svälter & aldrig kommer ha råd till den medicin de behöver. Jag har mött rädslan i ögon som tillhör tjejer yngre än jag själv, de tvingas leva i prostituion för att ha en chans att överleva överhuvudtaget. Jag har lärt känna barn som varken kan säga mamma eller pappa, individer som aldrig haft en trygg familj. Jag har fått följa människor som inte vet om de kommer ha mat ens till imorgon. Jag har sett människor utan ben släpa sig fram i smutsigt grus. Jag har mött människor som inte äger något alls. Människor som är fattiga, på riktigt.

 

Att ens säga att jag är fattig vore ett hån. Ett hån mot alla de människor som jag vet lever på samma jord som jag, men som är fattiga, fattiga på riktigt. Att säga att man är fattig för att man inte har råd att åka utomlands varje år är en lögn. Har man mat i sitt kylskåp, en säng att sova i & kläder att ha på sig är man rikare än 75% av jordens befolkning. Vad jag vet så har ingen jag känner i Sverige behövt oroa sig för att inte överleva, för att maten ska ta slut tre veckor innan lönen kommer. Trots att man inte är rik i svenska folkets ögon ÄR man rik. Riktigt snorigt rik. Till & med de som lever på studiebidrag, ojojoj vad rika de är!

 

Det gör ont i mitt hjärta just nu. Smärtan sitter där & gör sig påmind mest hela tiden. Trots att jag just skrivit om fattigdomen jag känner till, så ser jag ofta en mycket större fattigdom i Sverige. För mig är pengar fattigdom, ett begär som jagar människor till bitterhet & avundsjuka. I Etiopien, det land som gör att jag ler trots allt svårt som finns där, finns ofta en mycket större rikedom än den tillfälliga lycka pengar kan ge. Där lever människor i konstant gemenskap, människor är inte deprimerade för de har lärt sig vara tacksamma över det de har. Även om det så bara innebär mat för dagen. Mitt bland sjukdom & svält har jag fått uppleva en glädje som är djupare & mer äkta än den lycka som syns på instagram. Jag har fått lära mig att livet inte går ut på feta cash utan på en äkta lycka som man bara kan hitta om man lyfter blicken & får nya perspektiv.

 

Ikväll behövde jag få ur mig detta. Snälla, älskade vänner. Om du tycker att du har lite pengar på ditt konto vill jag berätta för dig att du är så vansinnigt mycket rikare än du tror. Dessutom så vill jag uppmuntra dig att söka rikedom i annat än pengar. I relationerna till din familj & dina vänner, i att mer & mer bli den du är skapad att vara, i att ta vara på livet utanför pengarna. Det kan vara att gå ut i skogen med en god vän & en flaska saft, utan telefoner att instagramma ifrån. Min frustration över detta ämne drev mig igår till att skänka såpass mycket pengar att jag tänkte om mig själv att jag måste vara helt galen, men jag behövde det, & ganska snabbt insåg jag att det finns andra människor som behöver dem bättre. Det ville jag absolut inte få sagt för att få cred, utan snarare att uppmuntra dig att kanske göra samma sak, ett steg i tacksamhet är att vara givmild!

 

Om ni nu tänker att ”Den där Hanna är alltbra naiv som inte ser människor som har det svårt i Sverige!”, säg det gärna till mig! Och hörrni, jag är medveten om lidanden även här i vårt i-land. Till exempel hängde jag mycket på ett café för missbrukare ett tag, det var ganska tufft kan jag lova. Men, min poäng är inte att döma ut någon eller låta bättre än andra, utan att förhoppningsvis ge en lite annan synvinkel på det hela. För vi klagar så lätt när vi inte ser resten av vår värld.

 

Jag är evigt tacksam över allt jag lärt mig de senaste åren tack vare tre vistelser i Etiopien. Mina vänner där, mina älskade barn har lärt mig mängder om hur meningsfullt livet kan vara. Verkligt meningsfullt, & tack vare det jag har fått uppleva har jag lärt mig vad sann rikedom är!

 
Sann glädje, sann rikedom!
 
/Hanna :)

A lot of love.

Äntligen!
Åh, nu mina vänner händer det grejer!
 
I våras fick jag ett telefonsamtal en kväll på jobbet. Min kollega undrade vad i all världen det handlade om, så nervöst som jag vandrade omkring. Det var Therese som ringde & frågade om jag ville fota deras bröllop. Inom en vecka skulle jag svara, & det var inte lätt vill jag lova. Innerst inne ville jag skrika "Ja! Om jag vill?!", men det gjorde jag icke. Nej, tappert försökte jag övertala det där paret att välja någon av de andra gästerna, eftersom jag visste att det skulle finnas mycket mer erfarna & skickliga fotografer på bröllopet. Den där bruden är dock envis & gav sig inte, så till slut gick jag med på att knäppa där den 28:e juni. 
 
Natten innan bröllopet sov jag riktigt dåligt & vaknade på tok för tidigt av en krampande mage. Trots att jag mindes hur Elin & jag för många år sen gick långa promenader & bara fantiserade om hur det skulle vara att fota ett bröllop, kunde jag inte skaka av mig den olustiga känslan av ansvar. Är det något man absolut inte får misslyckas med är det ju just bröllopsfoton! Men åh vad roligt det var! Undrar om man någonsin får så mycket tid ensam med ett brudpar efter själva vigseln annars?
 
Egentligen behövde jag inte redigera något alls eftersom Wemmenborns lovat göra detta själva. Dock kände jag i helgen att jag inte kan med att bara dumpa några tusen ofixade foton. Så mina lediga timmar de senaste dagarna har jag försökt få ihop något vettigt, & nu ligger här 665 (för att vara exakt) färdiga foton & väntar på att hamna hos rätt människor. Trots att jag fortfarande är skeptisk till deras val av fotograf känner jag mig väldigt hedrad, & nu kan jag bocka av den drömmen från min lista! ;)
 
Ni får er ett litet smakprov, första bildbomben på alldeles för länge! Mitt första & kanske sista bröllopsfotande!
Stort Tack Therese & Anton för äran att fota Er! :)
 
Och så vill jag passa på att tacka Johan som gjorde att jag överlevde dagen. Han försåg mig med objektiv, paraply, mat, pepp & allt som en supernervös kvinna kan behöva. Jag hade nog inte klarat mig den dagen utan honom!

 
Finaste Wemmenborns!
 
/Hanna :)

RSS 2.0