Hugs, a lot of hugs.

Vi behöver fyra kramar om dagen för att överleva, åtta kramar om dagen för att behålla den uppnådda nivån och tolv kramar om dagen för att växa som människor.

Virginia Satir, amerikansk familjeterapeut.

 

Jag tror på sådanhär vetenskap, helt klart!

Ikväll mår jag lite illa. Det kan bero på för stor gräddekonsumtion eller ett & annat kvinnligt hormon. Oavsett uppskattar jag dagens kramar lite extra just därför :)

Någon sa någon gång något (ni fattar grejen med någo..?) i stil med att "våra armar är Guds redskap för att krama sina barn". Fint tycker jag! :)

Själv har jag alltid varit positiv till kramkalas, inte i överdrivet mått & inte med vem som helst, men ändå.. Det är verkligen en bra grej & tolv kramar om dagen är nog en ganska rimlig dos!

Vi hade nyss aftonbön & då kom jag att tänka på detta med kramarnas betydelse. Dessutom hittade jag innan en kramutbildning jag höll för mina konfirmander sommaren 2010. Så, ikväll utmanar jag er att bli kramterapeuter allihop. Visst vore det mysigt & tänk hur många människor som skulle växa som människor..?! ;)

Greppa alltså tag i första bästa person & öva in de olika momenten..!

 

Kramterapeut ~ Just do it!

Handbok för alla kramsugna. Det finns mycket att lära, läs och praktisera!

 

Kram vid möte av ny bekantskap ~ Snabb kram med lätt klapp på axeln/ryggen. Vid denna typ av kram är det viktigt att inte dela en lång och tajt kram eftersom det kan upplevas påträngande, obehagligt och alldeles för närgånget.

Kram efter några möten och ytligare vänskap ~ 2 sekunderskram räcker gott och väl. Antagligen är ni fortfarande i lära-känna-varandra-stadiet och har inte full koll på varandras fysiska distans ännu.

Kram med kompis bekant ~ Respektera din krampartners önskningar om längd och närhet. I och med att du personligen inte känner personen är det viktigt att inte vara för påflugen.

Kram vid närmare bekantskap ~ Förhoppningsvis känner du din så kallade krampartner såpass bra att du vet hur fysisk han/hon är och kan därför avgöra hur kramen ska utföras.

Kram med nära vän ~ Antagligen behövs här inga instruktioner till ett bra kramkalas. Ni känner varandra mycket väl och är vana krampartners. Du märker alltså precis hur din vän vill ha det.

Kram av släkting ~ Ni är släkt, känner varandra bra och en kram kan inte förstöra er relation. Just do it.

Kram vid sorg ~ Tänk på att det vid ett tillfälle som detta är kroppskontakten som räknas. Några ord gör oftast inte saken bättre och därför är just din famn så otroligt viktig. Kramarna bör avslutas först då den ledsna personen själv vill det. Klappar, stora och långa kramar och ”att bara finnas där” gör situationen lättare.

Kram då någon är glad ~ Kramas för fullt! Delad glädje är dubbel glädje. Snurra runt, kramas så ni tappar andan och fyra av ett fett leende. Kramandet gör bara den bubblande glädjen större!

Kram då intresse av annat slag än vänskap finns mellan er ~ Var inte rädd för att kramas ordentligt. Om du är frimodig och vågar- viska gärna något gulligt i örat på denne goding! Se till att visa att du tycker om honom/henne.

Kram av tacksamt slag efter någon tillställning ~ Se till att krampartnern förstår din tacksamhet genom att ge denne en bestämd kram, gärna med ett leende på läpparna. Längden är inte speciellt viktig i sammanhanget, hellre en uppriktig tacksamhet.

Kram vid ankomst eller vid lycka till ~ Gärna en kind-mot-kind-kontakt under kramcermonin. Detta för att din krampartner ska förstå att du bryr dig om att han/hon ska ha det bra.

Kram vid gratulation ~ Dela glädjen med personen med en rejäl kram. 3-4 sekunder kan vara lagom.

Kram av principskäl ~ Gör inte dessa kramar för personliga. Slösa istället all härlig kramenergi på personer du vill ösa den över. En lätt och snabb kram räcker vid sådana här tillfällen.

Kram innan sovdags ~ Låt din krampartner somna med ett leende på läpparna. Jobba på att slänga bort nallar och bli bättre kramare.

Kram i brist på annan underhållning ~ Varför inte? En kram gör aldrig tillvaron sämre :)

Kram för att göra någon glad ~ Här gäller det att smitta ditt humör genom kroppskontakt. En bestämd men ändå innerlig och ärlig kram klaffar rätt.

Kram vid första dejten ~ Tänk på att du tydligt visar ditt intresse genom dejtens kramar. Om du vill ha en fortsättning bör du alltså inte vara den som tar initiativ att avsluta kramkalaset.

Kram i samband med ny relation ~ Se till att ni under perioden då ni lär känna varandra trappar upp både längd och tajthet i era kramar. När ni är på lagom nivå bör ni hålla er där, annars växer ni antagligen ihop.

Kram med besvikelse mellan er ~ Förlåtelse är otroligt viktigt i alla typer av relationer. Visa att du är beredd att förlåta personen och tycker om honom/hennes trots det som hänt, men verka inte mesig utan markera dina gränser.

Kram in public ~ Ni väljer själva hur ni vill kramas. Finns spekulerande personer i omgivningen och ni vill undvika ev. ”åh-de-är-på-g-rykten” bör ni passa er. Men tänk på att förtroende och vänskap som kan analyseras i kramar inte borde hållas tillbaka p.g.a. andra personer.

Kram med person du gillar skarpt ~ En lärare, moster eller tränare. Åldersskillnaden och er vänskapsrelation som aldrig skulle bli något annat ger stora möjligheter för en riktig höjdarkram. Visa genom en stor, fet kram hur mycket personen betyder för dig!

Kram med vän du vill ha lite space från ~ Lura inte din vän med en härlig kram och därmed ge falska förhoppningar. Vissa personer vill man inte ha en nära relation till. Kramas artigt men inte intensivt eller länge. Du har rätt till den distans du vill ha i olika relationer.

Kram som uttrycker en enorm kärlek ~ Oavsett om ni är vänner eller mer- En riktig bamsekram sitter aldrig fel. Den kan lysa upp en hel dag för din krampartner. Närhet och den där specifika känslan spelar stor roll. Våga insupa energin i kramen och bevara den i ditt minne.

 

Kramar i allmänhet ~ Slutligen får du nu lite tips inför alla sorters kramar du kommer uppleva.

* Försök alltid analysera din krampartner innan kramcermonin- Är han/hon på kramhumör, vill personen få kramen överstökat snabbt, kramas ni av artighet eller av vilja? Det finns mycket du kan säga om den stundande kramen genom att bara kolla krampartnern i ögonen. Gör detta för att båda ska känna sig så bekväma som möjligt.

* Starta aldrig en kram i alldeles för hög hastighet då det kan upplevas påfrestande och jobbigt. Visa med hjälp av kroppsspråket din krampartner att ett kramkalas är att vänta och låt honom/henne hinna få någon sekund att förstå vilket underbart moment som väntar- en kram från dej! :)

* Ha ögonkontakt både före och efter kramen. Då kan du se om något blivit jobbigt för den andre och försöka översläta detta med någon snäll replik.

Till sist får Du härmed en uppmaning ~ Kramar är en av de största gåvor vi fått. De kan trösta, glädja, bekräfta, värma både fysiskt och psykiskt, jubla samt göra er relation till något ännu finare. Så ta alla tillfällen du får. Kramas innerligt, våga visa känslor, prova nya kramtekniker, gläd er och låt aldrig våra kramar mista sitt värde . Kramas så ofta du får chansen & se till att lysa upp dina vänners tillvaro med dina helt fantastiska kramar! :)

 


.. Ja, här sitter jag i skåne & skrattar högt helt ensam. Ibland förstår jag inte vart jag får mina konstigheter ifrån. Detta hade jag inte läst på drygt två år & jag hade helt förträngt det. Även om det till största del är komiskt kanske man kan få ut något av det, om inte annat ett gott skratt & två eller hundra övningskramar! ;)




Kramkalas i drivor till er! 

/Hanna ;)


Kommentarer
Postat av: Sofia

Härligt inlägg!:D
Är det du som har skrivit handboken? :o

2012-09-19 @ 13:50:11
Postat av: Hanna-> Sofia :)

Dessvärre är det väl det ja..! ;)

2012-09-19 @ 15:34:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0